Rólunk - Costes Downtown - Michelin csillagos étterem Budapesten

Rólunk 

A Costes Group első étterme, a Ráday utcában található Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Miguel Rocha Vieira, portugál származású séf irányítása alatt. Az étteremben folyó kulináris munka két év alatt komoly mérföldkőhöz érkezett: 2010-ben Közép-Kelet-Európában elsőként az addigra nemzetközi viszonylatban is ismert egység Michelin-csillagot kapott. Az elismerés visszafordíthatatlanul elindította a magyar gasztronómia evolúcióját, amely azóta újabb öt Michelin-csillagot hozott az országnak. A hivatástudat és az étterem hitvallását (“Minőségi gasztronómia kompromisszumok nélkül”) hűen követő munka hamar meghozta gyümölcsét, a Costes Étterem teljes vállszélességgel haladt előre, így szükség mutatkozott egy hasonló koncepciójú, nagyobb, de kötetlenebb stílusú étterem megnyitására. Így született a Costes Downtown ötlete, amelynek tevékenységét a megnyitást követő egy éven belül, 2016-ban szintén Michelin-csillaggal ismerték el.

A Costes Downtown étterem Budapest szívében, a Vigyázó Ferenc utcában található klasszikusan elegáns Prestige Hotel Budapest szálloda földszintjén helyezkedik el. Közvetlenül az utcáról, de a szálloda lobbyjából is megközelíthető.

Miguel Rocha Vieira - A séf 

Miguel Rocha Vieira főzéshez fűződő „viszonya” a fiatalember húszas éveinek elején kezdődött: nagy-britanniai tanulmányai második évében úgy döntött, hogy a szálloda és turizmus menedzsment szakot feladva szakácskötényt húz a világ legrangosabb főzőiskolájában – a Cordon Bleu-ben. Szerencsésnek érzi magát, hogy egy merő véletlen folytán az egyetemi tanulmányaihoz kapcsolódó főzőkurzuson megtalálta a hozzá illő hivatást. „Olyat éreztem, amit még soha egyetlen szakmával kapcsolatban sem: a konyhába lépés pillanatában a szabadság érzését – és ez a mai napig így történik. ”

Egy nagyon intenzív, de láthatóan hasznos és kimerítő tanulási folyamatot követően Miguel megkezdte szakmai pályafutását. Megmászva a langlétra minden fokát azoktól tanulhatta a konyhaművészetet, akiket azóta is a legnagyobbként tartanak számon. Karrierje első állomása London, ezt követően Franciaországba, később Spanyolországba költözött. Miguel azóta is a legcsodálatosabbként emlékszik erre az időszakra, hatalmas vágy munkált benne, hogy e gyönyörű „kézműves” szakma minden fogását elsajátítsa. A mindennapi hála jelenlegi tevékenységét is jellemzi: „A legcsodálatosabb a szakmánkban, hogy nap mint nap új tudással leszünk gazdagabbak. Nem sokan mondhatják el ugyanezt a munkájukról.”

2008-ban, amikor Miguel késznek érezte magát arra, hogy egy konyhát egyedül vezessen és hogy a nevével fémjelzett menü kerüljön terítékre, önéletrajzával szerencsét próbált a világ számos nagyvárosában. A sors Budapestre szólította, ahol a tulajdonosokkal való találkozás első tíz percét követően beleszeretett a kínálkozó projektbe és a városba. Azóta Budapest és a Costes Étterem a második otthonává vált. Két évvel később a Costes Étterem történelmet írt, hiszen nem csak Magyarországon, de Közép-Kelet Európában elsőként Michelin-csillaggal tüntette ki a világszerte ismert gasztronómiai kalauz.

Néhány év múltán a cégcsoport döntése nyomán egy kötetlenebb, laza stílusban, Budapest belvárosában megnyitotta kapuit a Costes Downtown, az “eredeti” Costes Étterem testvéreként fémjelzett étterem. 2016-ban, alig egy évvel a nyitás után ez az egység is Michelin-csillag elismerésben részesült, amely minden bizonnyal Miguel karrierjének egyik legrangosabb mérföldköve.

Érdekesség: Miguel Rocha Vieira az egyetlen olyan portugál szakács, aki egyszerre vezet három, Michelin-csillagos éttermet (Fortaleza do Guincho – Cascais, Portugália, a Costes Étterem és a Costes Downtown).

Küldetésünk 

Világlátott, lendületes fiatalokból álló csapatunk fő küldetése azon célközönség magas szintű kiszolgálása, akik lazább hangulatú, kötetlenebb fine dining élményre vágynak. A Costes Downtown légköre a legújabb technológia és a minőségi alapanyagok által nyújtott Michelin-csillagos színvonal mellett baráti és közvetlen, távol esik a filmekben látott „fehérkesztyűs” fine dining vonaltól. Miguel Rocha Vieira, cégcsoportunk vezető séfje lelkesedését az elégedett vendégek visszajelzései táplálják. Munkájában motiválják továbbá a helyi, friss alapanyagok, a csapat, az ötletek, a helyi történelem, a hagyományok és a kultúra. Koncepciónkban szem előtt tartjuk az egészséges étkezés alapelveit, valamint a hazai kisgazdaságok támogatását, előnyben részesítve ezáltal az országból érkező, lehető legfrissebb alapanyagok felhasználását. Folyamatos sikerünk kulcsa a kivételes minőségre való törekvés, nem érjük be ennél kevesebbel.

Az étterem jelenleg reggelire a hét minden napján, ebédre szerdától péntekig tart nyitva, vacsorával szerdától szombatig várjuk vendégeinket. A felejthetetlen élmények garanciájaként az étterem szakmai munkáját továbbra is Miguel Rocha Vieira felügyeli.

Az alapanyagok 

Az étterem folyamatos sikerének egyik titka a kivételes minőségre való törekvés, nem érjük be kevesebbel. Ez az oka annak, hogy a felhasznált alapanyagok többségét kizárólagos együttműködés keretében helyi termelők szállítják. Példaként álljon itt a kacsamájat szállító, vertikálisan integrált kiskunmajsai farm, a Somogy legfinomabb szarvasát adó szállító, vagy a mangalicát nevelő őstenyésztő.

A helyben termesztett és tenyésztett alapanyagok nagy előnye ugyanis, hogy a feldolgozás közvetlenül szállítás előtt történik, időt hagyva az alapanyagok legjobb minőségének elérésére, megkerülve a tartósítási folyamatokat, biztosítva a frissebb és élénkebb végeredményt.

A jövőben is azon leszünk, hogy hűek maradjunk a kezdetekben megfogalmazott alapelvünkhöz: „Minőségi gasztronómia, kompromisszumok nélkül”.

Rólunk 

A Costes Group első étterme, a Ráday utcában található Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Miguel Rocha Vieira, portugál származású séf irányítása alatt. Az étteremben folyó kulináris munka két év alatt komoly mérföldkőhöz érkezett: 2010-ben Közép-Kelet-Európában elsőként az addigra nemzetközi viszonylatban is ismert egység Michelin-csillagot kapott. Az elismerés visszafordíthatatlanul elindította a magyar gasztronómia evolúcióját, amely azóta újabb öt Michelin-csillagot hozott az országnak. A hivatástudat és az étterem hitvallását (“Minőségi gasztronómia kompromisszumok nélkül”) hűen követő munka hamar meghozta gyümölcsét, a Costes Étterem teljes vállszélességgel haladt előre, így szükség mutatkozott egy hasonló koncepciójú, nagyobb, de kötetlenebb stílusú étterem megnyitására. Így született a Costes Downtown ötlete, amelynek tevékenységét a megnyitást követő egy éven belül, 2016-ban szintén Michelin-csillaggal ismerték el.

A Costes Downtown étterem Budapest szívében, a Vigyázó Ferenc utcában található klasszikusan elegáns Prestige Hotel Budapest szálloda földszintjén helyezkedik el. Közvetlenül az utcáról, de a szálloda lobbyjából is megközelíthető.

Miguel Rocha Vieira - A séf 

Miguel Rocha Vieira főzéshez fűződő „viszonya” a fiatalember húszas éveinek elején kezdődött: nagy-britanniai tanulmányai második évében úgy döntött, hogy a szálloda és turizmus menedzsment szakot feladva szakácskötényt húz a világ legrangosabb főzőiskolájában – a Cordon Bleu-ben. Szerencsésnek érzi magát, hogy egy merő véletlen folytán az egyetemi tanulmányaihoz kapcsolódó főzőkurzuson megtalálta a hozzá illő hivatást. „Olyat éreztem, amit még soha egyetlen szakmával kapcsolatban sem: a konyhába lépés pillanatában a szabadság érzését – és ez a mai napig így történik. ”

Egy nagyon intenzív, de láthatóan hasznos és kimerítő tanulási folyamatot követően Miguel megkezdte szakmai pályafutását. Megmászva a langlétra minden fokát azoktól tanulhatta a konyhaművészetet, akiket azóta is a legnagyobbként tartanak számon. Karrierje első állomása London, ezt követően Franciaországba, később Spanyolországba költözött. Miguel azóta is a legcsodálatosabbként emlékszik erre az időszakra, hatalmas vágy munkált benne, hogy e gyönyörű „kézműves” szakma minden fogását elsajátítsa. A mindennapi hála jelenlegi tevékenységét is jellemzi: „A legcsodálatosabb a szakmánkban, hogy nap mint nap új tudással leszünk gazdagabbak. Nem sokan mondhatják el ugyanezt a munkájukról.”

2008-ban, amikor Miguel késznek érezte magát arra, hogy egy konyhát egyedül vezessen és hogy a nevével fémjelzett menü kerüljön terítékre, önéletrajzával szerencsét próbált a világ számos nagyvárosában. A sors Budapestre szólította, ahol a tulajdonosokkal való találkozás első tíz percét követően beleszeretett a kínálkozó projektbe és a városba. Azóta Budapest és a Costes Étterem a második otthonává vált. Két évvel később a Costes Étterem történelmet írt, hiszen nem csak Magyarországon, de Közép-Kelet Európában elsőként Michelin-csillaggal tüntette ki a világszerte ismert gasztronómiai kalauz.

Néhány év múltán a cégcsoport döntése nyomán egy kötetlenebb, laza stílusban, Budapest belvárosában megnyitotta kapuit a Costes Downtown, az “eredeti” Costes Étterem testvéreként fémjelzett étterem. 2016-ban, alig egy évvel a nyitás után ez az egység is Michelin-csillag elismerésben részesült, amely minden bizonnyal Miguel karrierjének egyik legrangosabb mérföldköve.

Érdekesség: Miguel Rocha Vieira az egyetlen olyan portugál szakács, aki egyszerre vezet három, Michelin-csillagos éttermet (Fortaleza do Guincho – Cascais, Portugália, a Costes Étterem és a Costes Downtown).

Küldetésünk 

Világlátott, lendületes fiatalokból álló csapatunk fő küldetése azon célközönség magas szintű kiszolgálása, akik lazább hangulatú, kötetlenebb fine dining élményre vágynak. A Costes Downtown légköre a legújabb technológia és a minőségi alapanyagok által nyújtott Michelin-csillagos színvonal mellett baráti és közvetlen, távol esik a filmekben látott „fehérkesztyűs” fine dining vonaltól. Miguel Rocha Vieira, cégcsoportunk vezető séfje lelkesedését az elégedett vendégek visszajelzései táplálják. Munkájában motiválják továbbá a helyi, friss alapanyagok, a csapat, az ötletek, a helyi történelem, a hagyományok és a kultúra. Koncepciónkban szem előtt tartjuk az egészséges étkezés alapelveit, valamint a hazai kisgazdaságok támogatását, előnyben részesítve ezáltal az országból érkező, lehető legfrissebb alapanyagok felhasználását. Folyamatos sikerünk kulcsa a kivételes minőségre való törekvés, nem érjük be ennél kevesebbel.

Az étterem jelenleg reggelire a hét minden napján, ebédre szerdától péntekig tart nyitva, vacsorával szerdától szombatig várjuk vendégeinket. A felejthetetlen élmények garanciájaként az étterem szakmai munkáját továbbra is Miguel Rocha Vieira felügyeli.

Az alapanyagok 

Az étterem folyamatos sikerének egyik titka a kivételes minőségre való törekvés, nem érjük be kevesebbel. Ez az oka annak, hogy a felhasznált alapanyagok többségét kizárólagos együttműködés keretében helyi termelők szállítják. Példaként álljon itt a kacsamájat szállító, vertikálisan integrált kiskunmajsai farm, a Somogy legfinomabb szarvasát adó szállító, vagy a mangalicát nevelő őstenyésztő.

A helyben termesztett és tenyésztett alapanyagok nagy előnye ugyanis, hogy a feldolgozás közvetlenül szállítás előtt történik, időt hagyva az alapanyagok legjobb minőségének elérésére, megkerülve a tartósítási folyamatokat, biztosítva a frissebb és élénkebb végeredményt.

A jövőben is azon leszünk, hogy hűek maradjunk a kezdetekben megfogalmazott alapelvünkhöz: „Minőségi gasztronómia, kompromisszumok nélkül”.
parallax background