A SÉF

Miguel Rocha Vieira főzéshez fűződő „viszonya” a fiatalember húszas éveinek elején kezdődött: nagy-britanniai tanulmányai második évében úgy döntött, hogy a szálloda és turizmus menedzsment szakot feladva szakácskötényt húz a világ legrangosabb főzőiskolájában – a Cordon Bleu-ben. Szerencsésnek érzi magát, hogy egy merő véletlen folytán az egyetemi tanulmányaihoz kapcsolódó főzőkurzuson megtalálta a hozzá illő hivatást. „Olyat éreztem, amit még soha egyetlen szakmával kapcsolatban sem: a konyhába lépés pillanatában a szabadság érzését – és ez a mai napig így történik. ”

Egy nagyon intenzív, de láthatóan hasznos és kimerítő tanulási folyamatot követően Miguel megkezdte szakmai pályafutását. Megmászva a langlétra minden fokát azoktól tanulhatta a konyhaművészetet, akiket azóta is a legnagyobbként tartanak számon. Karrierje első állomása London, ezt követően Franciaországba, később Spanyolországba költözött. Miguel azóta is a legcsodálatosabbként emlékszik erre az időszakra, hatalmas vágy munkált benne, hogy e gyönyörű „kézműves” szakma minden fogását elsajátítsa. A mindennapi hála jelenlegi tevékenységét is jellemzi: „A legcsodálatosabb a szakmánkban, hogy nap mint nap új tudással leszünk gazdagabbak. Nem sokan mondhatják el ugyanezt a munkájukról.”

2008-ban, amikor Miguel késznek érezte magát arra, hogy egy konyhát egyedül vezessen és hogy a nevével fémjelzett menü kerüljön terítékre, önéletrajzával szerencsét próbált a világ számos nagyvárosában. A sors Budapestre szólította, ahol a tulajdonosokkal való találkozás első tíz percét követően beleszeretett a kínálkozó projektbe és a városba. Azóta Budapest és a Costes Étterem a második otthonává vált. Két évvel később a Costes Étterem történelmet írt, hiszen nem csak Magyarországon, de Közép-Kelet Európában elsőként Michelin-csillaggal tüntette ki a világszerte ismert gasztronómiai kalauz.

Néhány év múltán a cégcsoport döntése nyomán egy kötetlenebb, laza stílusban, Budapest belvárosában megnyitotta kapuit a Costes Downtown, az “eredeti” Costes Étterem testvéreként fémjelzett étterem. 2016-ban, alig egy évvel a nyitás után ez az egység is Michelin-csillag elismerésben részesült, amely minden bizonnyal Miguel karrierjének egyik legrangosabb mérföldköve.

Érdekesség: Miguel Rocha Vieira az egyetlen olyan portugál szakács, aki egyszerre vezet három, Michelin-csillagos éttermet (Fortaleza do Guincho – Cascais, Portugália, a Costes Étterem és a Costes Downtown).

FINE DINING BUDAPEST

A magyar főváros fine dining témában kimondottan gazdag kínálattal kecsegtet. A környező országok hatásának, valamint a város multikulturális történelmének köszönhetően Európa egyik leggazdagabb kínálatával találkozhatnak a városba látogatók. Amíg az ország korábban a kiadós, nehéz, szaftos ételekről volt híres, mára a magyar konyhaművészet ezen szintjét a tradíció mellett áthatja a Nyugat-Európából érkező modern, egészségtudatos irányvonal.

FINE DINING BUDAPEST

A magyar főváros fine dining témában kimondottan gazdag kínálattal kecsegtet. A környező országok hatásának, valamint a város multikulturális történelmének köszönhetően Európa egyik leggazdagabb kínálatával találkozhatnak a városba látogatók. Amíg az ország korábban a kiadós, nehéz, szaftos ételekről volt híres, mára a magyar konyhaművészet ezen szintjét a tradíció mellett áthatja a Nyugat-Európából érkező modern, egészségtudatos irányvonal.